i

Waterhardheid Hoogmade

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Hoogmade is 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoogmade is een kleine woonplaats met 1.685 inwoners. Hoogmade hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Hoogmade

De ervaring van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Hoogmade objectief duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Hoogmade**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Hoogmade

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Hoogmade?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogmade is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.