i

Waterhardheid Hoogmade

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het drinkwater in Hoogmade minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Hoogmade is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hoogmade is een kleine woonplaats met 1.685 inwonenden. Hoogmade hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Hoogmade

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "prima" vinden. De ervaring van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Hoogmade objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Hoogmade**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoogmade

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Hoogmade?

Iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine restant komt normaliter voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoogmade is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.