i

Waterhardheid Hoornaar

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Hoornaar heeft een waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoornaar biedt plaats aan 1.750 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Hoornaar is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Hoornaar+Giessenlanden

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Kim - Moerkapelle
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Hoornaar

Men kan een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Hoornaar waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Hoornaar**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Hoornaar

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Hoornaar?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine residu komt veelal voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Hoornaar is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.