i

Waterhardheid Hoornaar

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Hoornaar heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalk per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Hoornaar is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Hoornaar is een kleine woonplaats met 1.750 inwoners. Hoornaar hoort bij de gemeente Giessenlanden. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Hoornaar+Giessenlanden

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Marja - Rijswijk
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Hoornaar

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Hoornaar objectief meten

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Hoornaar**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Hoornaar

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Hoornaar?

Een ieder ondervindt onthard water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hoornaar is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.