i

Waterhardheid Huis ter Heide

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,50 dH
  HOOGSTE: 6,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Huis ter Heide heeft een minimale waterhardheid van 5,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Huis ter Heide is 6,60 dH. Dit is tamelijk hard water.

Huis ter Heide is een kleine woonplaats met 2.160 inwonenden. Huis ter Heide hoort bij de gemeente Zeist. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid normering

Kaart van place+Huis ter Heide+Zeist

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Ramón - Woerden
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Huis ter Heide

Mensen kunnen een hardheid van 5,50 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 5,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Huis ter Heide waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 5,50 Duitse graden in Huis ter Heide**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Huis ter Heide

Calculatie voor 5,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Huis ter Heide?

Praktisch iedereen ervaart onthard drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Huis ter Heide is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 5,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.