i

Waterhardheid Huis ter Heide (Zeist)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,50 dH
  HOOGSTE: 6,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Huis ter Heide kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 5,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Huis ter Heide is 6,60 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Huis ter Heide is een zeer kleine woonplaats met 2.160 inwoners. Huis ter Heide maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Zeist.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Huis ter Heide+Zeist

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Paul - Maarssen
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Huis ter Heide

U kunt een hardheid van 5,50 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De ervaring van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 5,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Huis ter Heide objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,50 dH in Huis ter Heide**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Huis ter Heide

Rekensom voor 5,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Huis ter Heide?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Huis ter Heide is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 5,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.