i

Waterhardheid Huisduinen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Huisduinen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Huisduinen is een kleine woonplaats met 475 inwoners. Huisduinen ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Den Helder.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Huisduinen

U kunt waterhardheid van 6,00 dH wellicht "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Huisduinen waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Huisduinen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Huisduinen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Huisduinen?

Een ieder ondervindt zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Huisduinen is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.