i

Waterhardheid Huisduinen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Huisduinen ligt in de buurt van 6,00 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Huisduinen is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Huisduinen biedt plaats aan 475 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Huisduinen is onderdeel van de gemeente Den Helder. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Huisduinen

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "OK" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Huisduinen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Huisduinen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Huisduinen

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Huisduinen?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Huisduinen is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.