i

Waterhardheid IJmuiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in IJmuiden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

IJmuiden is een naar verhouding grote woonplaats met 30.780 inwonenden. IJmuiden hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater IJmuiden

Men kan hardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid IJmuiden objectief meten

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in IJmuiden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water IJmuiden

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in IJmuiden?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in oorden met hard water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats IJmuiden is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te reduceren.