i

Waterhardheid IJmuiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in IJmuiden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in IJmuiden is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

IJmuiden biedt plaats aan 30.780 inwonenden. Het is een betrekkelijk grote woonplaats. IJmuiden ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water IJmuiden

U kunt een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "OK" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid IJmuiden waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in IJmuiden**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid IJmuiden

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in IJmuiden?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats IJmuiden is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.