i

Waterhardheid IJsselstein

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in IJsselstein heeft een minimale waterhardheid van 6,50 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in IJsselstein is 0,00 dH. Dit geldt als water.

IJsselstein telt 34.255 inwonenden. Het is een gemiddeld grote woonplaats. IJsselstein bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente IJsselstein.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater IJsselstein

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 6,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en het ontkalken van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 6,50 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid IJsselstein waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,50 Duitse graden in IJsselstein**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid IJsselstein

Berekening voor 6,50 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in IJsselstein?

Iedereen ondervindt onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats IJsselstein is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.