i

Waterhardheid IJsselstein

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,50 dH. Zo hard is het leidingwater in IJsselstein. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

IJsselstein telt 34.255 inwoners. Het is een vrij grote woonplaats. IJsselstein is onderdeel van de gemeente IJsselstein. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater IJsselstein

Mensen kunnen waterhardheid van 6,50 Duitse graden "normaal" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid IJsselstein objectief testen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,50 dH in IJsselstein**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid IJsselstein

Rekensom voor 6,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in IJsselstein?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats IJsselstein is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.