i

Waterhardheid Ilpendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Ilpendam kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Ilpendam is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Ilpendam is een kleine woonplaats met 1.820 inwoners. Ilpendam ligt in de gemeente Waterland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Ilpendam

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Ilpendam objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Ilpendam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ilpendam

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Ilpendam?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ilpendam is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.