i

Waterhardheid Ilpendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Ilpendam is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Ilpendam telt 1.820 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ilpendam maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Waterland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Ilpendam

De beleving van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Men kan zo een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ilpendam objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Ilpendam**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ilpendam

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ilpendam?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ilpendam is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.