i

Waterhardheid Ingen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Ingen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 4,90 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Ingen is 11,50 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Ingen telt 2.185 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ingen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Ingen

De beleving van een bepaalde hardheid is erg persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 4,90 dH "prima" vinden en het ontkalken van de badkamer accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Ingen objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,90 dH in Ingen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Ingen

Becijfering voor 4,90 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Ingen?

Een ieder ervaart onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ingen is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.