i

Waterhardheid Ingen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 Duitse graden. Zo hard is het water in Ingen minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Ingen is 11,50 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Ingen is een kleine woonplaats met 2.185 inwoners. Ingen is onderdeel van de gemeente Buren. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Ingen+Buren

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jeanette - Asch
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Ingen

Mensen kunnen hardheid van 4,90 dH wellicht "OK" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water van 4,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Ingen waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 4,90 dH in Ingen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ingen

Berekening voor 4,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Ingen?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ingen is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.