i

Waterhardheid Jaarsveld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,40 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Jaarsveld is om en nabij de 7,40 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Jaarsveld is 7,60 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Jaarsveld is een kleine woonplaats met 310 inwonenden. Jaarsveld ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Lopik.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Jaarsveld

U kunt hardheid van 7,40 Duitse graden "normaal" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,40 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Jaarsveld objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,40 dH in Jaarsveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Jaarsveld

Berekening voor 7,40 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Jaarsveld?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Jaarsveld is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden terug te brengen.