i

Waterhardheid Jaarsveld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,40 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Jaarsveld bedraagt ongeveer 7,40 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Jaarsveld is 7,60 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Jaarsveld telt 310 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Jaarsveld maakt deel uit van de gemeente Lopik. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Jaarsveld+Lopik

"Review beoordeling: 9 uit 10"

G. Bloemen - Ossenwaard
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Jaarsveld

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,40 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 7,40 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Jaarsveld objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,40 Duitse graden in Jaarsveld**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Jaarsveld

Berekening voor 7,40 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Jaarsveld?

Onthard water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Jaarsveld is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 7,40 naar 0 Duitse graden te reduceren.