i

Waterhardheid Kaag

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Kaag kenmerkt zich door een waterhardheid van 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Kaag is een kleine woonplaats met 485 inwonenden. Kaag hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Kaag

Men kan een waterhardheid van 4,98 dH misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Kaag objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Kaag**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kaag

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kaag?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kaag is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.