i

Waterhardheid Kaag

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Kaag bedraagt ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Kaag is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Kaag biedt plaats aan 485 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Kaag ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Kaag

Sommige mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Kaag objectief duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Kaag**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kaag

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Kaag?

Praktisch iedereen ervaart onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kaag is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.