i

Waterhardheid Kapel Avezaath

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Kapel Avezaath is om en nabij de 11,40 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Kapel Avezaath is 0,00 dH. Dit staat te boek als water.

Kapel Avezaath biedt plaats aan 690 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Kapel Avezaath hoort bij de gemeente Tiel. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Kapel Avezaath

U kunt een hardheid van 11,40 dH wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water van 11,40 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Kapel Avezaath objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 11,40 dH in Kapel Avezaath**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kapel Avezaath

Rekensom voor 11,40 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kapel Avezaath?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kapel Avezaath is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 11,40 naar 0 Duitse graden te verminderen.