i

Waterhardheid Kapel Avezaath

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Kapel Avezaath kenmerkt zich door een waterhardheid van 11,40 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkvormende deeltjes.

Kapel Avezaath is een zeer kleine woonplaats met 690 inwonenden. Kapel Avezaath bevindt zich in de gemeente Tiel. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Kapel Avezaath

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 11,40 dH "normaal" vinden en dus het boenen van de badkamer aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 11,40 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Kapel Avezaath objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 11,40 dH in Kapel Avezaath**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kapel Avezaath

Berekening voor 11,40 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kapel Avezaath?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kapel Avezaath is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 11,40 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.