i

Waterhardheid Katwijk

 • Zacht
  0
 • 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Katwijk heeft een waterhardheid van om en nabij 7,34 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Katwijk is een tamelijk grote woonplaats met 43.160 inwonenden. Katwijk maakt deel uit van de gemeente Katwijk. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Katwijk

De betekenis van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "prima" vinden en het schoonmaken van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Katwijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Katwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met volledig onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Katwijk

Becijfering voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Katwijk?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Katwijk is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.