i

Waterhardheid Katwijk

 • Zacht
  0
 • 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Katwijk. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Katwijk telt 43.160 inwonenden. Dit is een middelgrote woonplaats. Katwijk maakt deel uit van de gemeente Katwijk. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Katwijk

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Katwijk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Katwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Katwijk

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Katwijk?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Katwijk is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.