i

Waterhardheid Katwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Katwoude kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Katwoude is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Katwoude biedt plaats aan 235 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Katwoude hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Waterland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Katwoude

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Katwoude waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Katwoude**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Katwoude

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Katwoude?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Katwoude is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.