i

Waterhardheid Katwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Katwoude kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Katwoude is een kleine woonplaats met 235 inwoners. Katwoude is onderdeel van de gemeente Waterland. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Katwoude

Iemand kan waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden. De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Katwoude objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Katwoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Katwoude

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Katwoude?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Katwoude is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.