i

Waterhardheid Kedichem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Kedichem minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Kedichem is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Kedichem telt 820 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Kedichem is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Leerdam.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Kedichem+Leerdam

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Ossip van Duivenbode - Rotterdam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Kedichem

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Kedichem objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Kedichem**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kedichem

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kedichem?

Een ieder beleeft kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kedichem is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.