i

Waterhardheid Kedichem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Kedichem kenmerkt zich door een waterhardheid van 4,98 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Kedichem biedt plaats aan 820 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Kedichem maakt deel uit van de gemeente Leerdam. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Kedichem+Leerdam

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Maarten - 's-Gravenhage
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Kedichem

Iemand kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden. De waarneming van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Kedichem waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Kedichem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kedichem

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Kedichem?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kedichem is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.