i

Waterhardheid Kinderdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Kinderdijk. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Kinderdijk is een erg kleine woonplaats met 830 inwoners. Kinderdijk bevindt zich in de gemeente Molenwaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Kinderdijk+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Lútzen Miedema - Rotterdam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Kinderdijk

De perceptie van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Kinderdijk waardevrij meten

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Kinderdijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kinderdijk

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Kinderdijk?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kinderdijk is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.