i

Waterhardheid Klaaswaal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Klaaswaal is 4,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Klaaswaal is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Klaaswaal biedt plaats aan 4.045 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Klaaswaal is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Cromstrijen.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Klaaswaal

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Klaaswaal objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Klaaswaal**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Klaaswaal

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Klaaswaal?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Klaaswaal is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.