i

Waterhardheid Klaaswaal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Klaaswaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Klaaswaal biedt plaats aan 4.045 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Klaaswaal ligt in de gemeente Cromstrijen. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Klaaswaal

De waarneming van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de kranen accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Klaaswaal objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Klaaswaal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Klaaswaal

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Klaaswaal?

Een ieder beleeft volledig onthard kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Klaaswaal is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.