i

Waterhardheid Kockengen

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Kockengen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 7,50 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Kockengen is 0,00 Duitse graden. Dit is water.

Kockengen is een kleine woonplaats met 3.300 inwoners. Kockengen maakt deel uit van de gemeente Stichtse Vecht. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Kockengen

De indruk van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de kranen accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Kockengen objectief bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,50 Duitse graden in Kockengen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Kockengen

Berekening voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Kockengen?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kockengen is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.