i

Waterhardheid Kockengen

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Kockengen bedraagt ongeveer 7,50 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Kockengen is een kleine woonplaats met 3.300 inwonenden. Kockengen bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Kockengen

De beleving van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de kranen aanvaarden.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Kockengen waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 7,50 dH in Kockengen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kockengen

Becijfering voor 7,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kockengen?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kockengen is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.