i

Waterhardheid Koedijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Koedijk minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Koedijk is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Koedijk biedt plaats aan 2.545 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Koedijk bevindt zich in de gemeente Alkmaar. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Koedijk

De waarneming van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Koedijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Koedijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Koedijk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Koedijk?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Koedijk is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.