i

Waterhardheid Koedijk (Alkmaar)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Koedijk. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Koedijk biedt plaats aan 2.545 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Koedijk ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Koedijk

De beleving van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand dulden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Koedijk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Koedijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Koedijk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Koedijk?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Koedijk is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.