i

Waterhardheid Koedijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Koedijk. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Koedijk is een kleine woonplaats met 245 inwoners. Koedijk bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Langedijk.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Koedijk

De indruk van een gegeven waterhardheid is erg subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en het schoonmaken van de douchekranen dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Koedijk waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Koedijk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Koedijk

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Koedijk?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Koedijk is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.