i

Waterhardheid Koedijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Koedijk ligt rond de 6,00 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Koedijk is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Koedijk is een erg kleine woonplaats met 245 inwoners. Koedijk is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Langedijk.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Koedijk+Langedijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Osinga - Aerdenhout
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Koedijk

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Koedijk waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Koedijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Koedijk

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Koedijk?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Koedijk is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.