i

Waterhardheid Kolhorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Kolhorn is ongeveer 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Kolhorn is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Kolhorn is een kleine woonplaats met 995 inwoners. Kolhorn is onderdeel van de gemeente Hollands Kroon. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Kolhorn

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Kolhorn waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Kolhorn**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kolhorn

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kolhorn?

Praktisch iedereen ondervindt zacht water als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kolhorn is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.