i

Waterhardheid Kolhorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Kolhorn. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Kolhorn biedt plaats aan 995 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Kolhorn maakt deel uit van de gemeente Hollands Kroon. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Kolhorn

U kunt hardheid van 6,00 dH misschien "OK" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Kolhorn objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Kolhorn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Kolhorn

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kolhorn?

Een ieder ervaart zacht water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kolhorn is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.