i

Waterhardheid Koog aan de Zaan

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Koog aan de Zaan. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Koog aan de Zaan is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Koog aan de Zaan telt 11.185 inwonenden. Het is een vrij kleine woonplaats. Koog aan de Zaan bevindt zich in de gemeente Zaanstad. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Koog aan de Zaan

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het boenen van de douchewand accepteren.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Koog aan de Zaan objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Koog aan de Zaan**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Koog aan de Zaan

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Koog aan de Zaan?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Koog aan de Zaan is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.