i

Waterhardheid Kootwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 6,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 dH. Zo hard is het drinkwater in Kootwijk minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Kootwijk is 6,80 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Kootwijk telt 255 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Kootwijk maakt deel uit van de gemeente Barneveld. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Kootwijk

De ervaring van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 5,90 dH "normaal" vinden en het schrobben van de tegels accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Kootwijk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,90 Duitse graden in Kootwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kootwijk

Rekensom voor 5,90 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kootwijk?

Praktisch iedereen beleeft onthard drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kootwijk is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.