i

Waterhardheid Kootwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 6,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Kootwijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Kootwijk is 6,80 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Kootwijk biedt plaats aan 255 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Kootwijk hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Kootwijk

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,90 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Kootwijk objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 5,90 dH in Kootwijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kootwijk

Berekening voor 5,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Kootwijk?

Een ieder ondervindt kalkvrij drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kootwijk is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 5,90 naar 0 dH te verminderen.