i

Waterhardheid Kootwijkerbroek

 • Zacht
  0
 • 6.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Kootwijkerbroek kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,20 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Kootwijkerbroek biedt plaats aan 5.205 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Kootwijkerbroek ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Kootwijkerbroek

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,20 dH "prima" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,20 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Kootwijkerbroek waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,20 Duitse graden in Kootwijkerbroek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Kootwijkerbroek

Calculatie voor 6,20 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kootwijkerbroek?

Een ieder ervaart volledig zacht water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kootwijkerbroek is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.