i

Waterhardheid Koudekerk aan den Rijn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Koudekerk aan den Rijn. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Koudekerk aan den Rijn is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Koudekerk aan den Rijn biedt plaats aan 4.200 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Koudekerk aan den Rijn bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Koudekerk aan den Rijn

De indruk van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en het schrobben van de tegels aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Koudekerk aan den Rijn objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Koudekerk aan den Rijn**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Koudekerk aan den Rijn

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Koudekerk aan den Rijn?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Koudekerk aan den Rijn is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.