i

Waterhardheid Koudekerk aan den Rijn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Koudekerk aan den Rijn is 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Koudekerk aan den Rijn is een zeer kleine woonplaats met 4.200 inwonenden. Koudekerk aan den Rijn ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Hardheid meter

Kaart van place+Koudekerk aan den Rijn+Alphen aan den Rijn

"Review beoordeling: 10 uit 10"

PKG - Alphen aan den Rijn
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Koudekerk aan den Rijn

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Koudekerk aan den Rijn objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Koudekerk aan den Rijn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Koudekerk aan den Rijn

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Koudekerk aan den Rijn?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Koudekerk aan den Rijn is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.