i

Waterhardheid Koudekerke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Koudekerke kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Koudekerke is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Koudekerke is een kleine woonplaats met 3.510 inwonenden. Koudekerke is onderdeel van de gemeente Veere. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Koudekerke

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. U kunt zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schoonmaken van de kranen accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Koudekerke objectief meten

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Koudekerke**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Koudekerke

Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Koudekerke?

Iedereen beleeft zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Koudekerke is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.