i

Waterhardheid Koudekerke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Koudekerke heeft een minimale waterhardheid van 6,38 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Koudekerke is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Koudekerke is een kleine woonplaats met 3.510 inwonenden. Koudekerke ligt in de gemeente Veere. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Koudekerke

U kunt een hardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Koudekerke waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Koudekerke**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Koudekerke

Becijfering voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Koudekerke?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Koudekerke is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.