i

Waterhardheid Krabbendijke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Krabbendijke. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Krabbendijke is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Krabbendijke is een kleine woonplaats met 4.410 inwonenden. Krabbendijke hoort bij de gemeente Reimerswaal. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Krabbendijke

Mensen kunnen hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ervaring van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Krabbendijke waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 dH in Krabbendijke**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Krabbendijke

Berekening voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Krabbendijke?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Krabbendijke is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.