i

Waterhardheid Kreileroord

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Kreileroord. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Kreileroord biedt plaats aan 595 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Kreileroord maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Kreileroord

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de tegels aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Kreileroord objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Kreileroord**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kreileroord

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kreileroord?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kreileroord is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.