i

Waterhardheid Kreileroord

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Kreileroord minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Kreileroord is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Kreileroord is een zeer kleine woonplaats met 595 inwonenden. Kreileroord ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Kreileroord

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de tegels dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Kreileroord objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Kreileroord**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Kreileroord

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kreileroord?

Iedereen ervaart zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kreileroord is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.