i

Waterhardheid Krimpen aan de Lek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Krimpen aan de Lek. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Krimpen aan de Lek biedt plaats aan 6.445 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Krimpen aan de Lek ligt in de gemeente Krimpenerwaard. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Krimpen aan de Lek

Men kan hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Krimpen aan de Lek waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Krimpen aan de Lek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Krimpen aan de Lek

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Krimpen aan de Lek?

Zacht water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Krimpen aan de Lek is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.