i

Waterhardheid Krimpen aan de Lek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Krimpen aan de Lek bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Krimpen aan de Lek is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Krimpen aan de Lek is een kleine woonplaats met 6.445 inwoners. Krimpen aan de Lek ligt in de gemeente Krimpenerwaard. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Krimpen aan de Lek

Men kan een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Krimpen aan de Lek waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Krimpen aan de Lek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Krimpen aan de Lek

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Krimpen aan de Lek?

Praktisch iedereen ervaart zacht water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine residu komt dikwijls voor in oorden met hard water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Krimpen aan de Lek is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.