i

Waterhardheid Krommenie

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Krommenie. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Krommenie is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Krommenie biedt plaats aan 17.035 inwonenden. Het is een vrij kleine woonplaats. Krommenie bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Krommenie

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en daarmee het schrobben van de douche dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Krommenie objectief duiden

Je kunt de mineralen in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Krommenie**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Krommenie

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Krommenie?

Een ieder beleeft onthard kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Krommenie is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.