i

Waterhardheid Krommenie

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Krommenie is om en nabij de 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad is 17,8 gram kalk per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Krommenie telt 17.035 inwoners. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Krommenie ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Krommenie+Zaanstad

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Pim de Jong - Krommenie
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Krommenie

De ervaring van een vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Krommenie waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Krommenie**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Krommenie

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Krommenie?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Krommenie is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.