i

Waterhardheid Kruiningen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Kruiningen heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Kruiningen is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Kruiningen is een kleine woonplaats met 4.115 inwoners. Kruiningen maakt deel uit van de gemeente Reimerswaal. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Kruiningen+Reimerswaal

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Rien - Hansweert
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Kruiningen

De perceptie van een bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en het boenen van de badkamer voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Kruiningen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,38 dH in Kruiningen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kruiningen

Berekening voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kruiningen?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kruiningen is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.