i

Waterhardheid Kruiningen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Kruiningen ligt rond de 6,38 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Kruiningen biedt plaats aan 4.115 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Kruiningen bevindt zich in de gemeente Reimerswaal. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Kruiningen

Mensen kunnen waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De ervaring van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Kruiningen waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Kruiningen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Kruiningen

Rekensom voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kruiningen?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kruiningen is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.