i

Waterhardheid Kwadendamme

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Kwadendamme ligt in de buurt van de 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Kwadendamme is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Kwadendamme is een erg kleine woonplaats met 935 inwonenden. Kwadendamme ligt in de gemeente Borsele. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Kwadendamme

De ervaring van een gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "OK" vinden en het schrobben van de tegels dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Kwadendamme waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Kwadendamme**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kwadendamme

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kwadendamme?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kwadendamme is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.