i

Waterhardheid Kwadendamme

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Kwadendamme ligt rond de 6,38 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Kwadendamme is een kleine woonplaats met 935 inwonenden. Kwadendamme maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Borsele.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Kwadendamme

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en dus het schoonmaken van de tegels accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Kwadendamme waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Kwadendamme**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kwadendamme

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kwadendamme?

Een ieder beleeft volledig zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kwadendamme is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.