i

Waterhardheid Kwadijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Kwadijk heeft een waterhardheid van 6,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Kwadijk telt 805 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Kwadijk ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Kwadijk+Zeevang

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Bpheijnen - Assendelft
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Kwadijk

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Kwadijk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Kwadijk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kwadijk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kwadijk?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kwadijk is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.