i

Waterhardheid Kwadijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Kwadijk minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Kwadijk is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Kwadijk telt 805 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Kwadijk ligt in de gemeente Zeevang. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Kwadijk

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Kwadijk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Kwadijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kwadijk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Kwadijk?

Iedereen ondervindt kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kwadijk is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.