i

Waterhardheid Kwintsheul

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Kwintsheul. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Kwintsheul is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Kwintsheul biedt plaats aan 3.685 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Kwintsheul bevindt zich in de gemeente Westland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Kwintsheul

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de douchewand accepteren.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Kwintsheul waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 4,98 dH in Kwintsheul**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Kwintsheul

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Kwintsheul?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kwintsheul is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.