i

Waterhardheid Lambertschaag

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het water in Lambertschaag minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Lambertschaag is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Lambertschaag telt 190 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Lambertschaag ligt in de gemeente Medemblik. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Lambertschaag

Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Lambertschaag objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Lambertschaag**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lambertschaag

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Lambertschaag?

Een ieder beleeft volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lambertschaag is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.