i

Waterhardheid Lambertschaag

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Lambertschaag. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Lambertschaag is een kleine woonplaats met 190 inwonenden. Lambertschaag bevindt zich in de gemeente Medemblik. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Kaart van place+Lambertschaag+Medemblik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jan - Wervershoof
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Lambertschaag

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Lambertschaag objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Lambertschaag**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lambertschaag

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Lambertschaag?

Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lambertschaag is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.