i

Waterhardheid Langbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,40 dH
  HOOGSTE: 7,50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Langbroek bedraagt ongeveer 7,40 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Langbroek is 7,50 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Langbroek telt 2.075 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Langbroek ligt in de gemeente Wijk bij Duurstede. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Langbroek

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,40 dH wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 7,40 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Langbroek objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,40 Duitse graden in Langbroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Langbroek

Calculatie voor 7,40 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Langbroek?

Iedereen beleeft volledig onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Langbroek is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,40 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.