i

Waterhardheid Langbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,40 dH
  HOOGSTE: 7,50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,40 dH. Zo hard is het water in Langbroek minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Langbroek is 7,50 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Langbroek is een kleine woonplaats met 2.075 inwonenden. Langbroek bevindt zich in de gemeente Wijk bij Duurstede. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Langbroek

Iemand kan waterhardheid van 7,40 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 7,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Langbroek objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,40 Duitse graden in Langbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Langbroek

Berekening voor 7,40 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Langbroek?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Langbroek is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,40 naar 0 Duitse graden te reduceren.