i

Waterhardheid Langerak

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het drinkwater in Langerak. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Langerak telt 1.680 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Langerak is onderdeel van de gemeente Molenwaard. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Kaart van place+Langerak+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Aad en Jeannette - Dordrecht
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Langerak

De beleving van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en het schoonmaken van de kranen aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Langerak objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Langerak**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Langerak

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Langerak?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Langerak is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.