i

Waterhardheid Langerak

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Langerak minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Langerak is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Langerak biedt plaats aan 1.680 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Langerak is onderdeel van de gemeente Molenwaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Langerak+Molenwaard

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Nico - Alblasserdam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Langerak

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het boenen van de douche accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Langerak objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Langerak**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Langerak

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Langerak?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Langerak is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.