i

Waterhardheid Laren

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Laren minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Laren is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Laren telt 10.885 inwoners. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Laren hoort bij de gemeente Laren. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Laren

Men kan hardheid van 6,00 dH wellicht "geen probleem" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Laren objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Laren**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Laren

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Laren?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Laren is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.