i

Waterhardheid Laren

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Laren minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Laren is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Laren telt 10.885 inwonenden. Dit is een vrij kleine woonplaats. Laren ligt in de gemeente Laren. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Laren

De ervaring van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Laren objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Laren**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Laren

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Laren?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Laren is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.