i

Waterhardheid Leerbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Leerbroek kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 4,98 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Leerbroek is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Leerbroek is een zeer kleine woonplaats met 1.545 inwonenden. Leerbroek hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zederik.

Hardheid normering

Kaart van place+Leerbroek+Zederik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Janneke - Moerkapelle
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Leerbroek

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Leerbroek objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Leerbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Leerbroek

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Leerbroek?

Iedereen ervaart volledig zacht water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Leerbroek is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.