i

Waterhardheid Leerbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Leerbroek heeft een waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Leerbroek telt 1.545 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Leerbroek hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zederik.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Leerbroek+Zederik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Ilse - Rotterdam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Leerbroek

Men kan een hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Leerbroek objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Leerbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Leerbroek

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Leerbroek?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Leerbroek is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.