i

Waterhardheid Leerdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Leerdam ligt rond 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Leerdam is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Leerdam is een naar verhouding kleine woonplaats met 18.150 inwoners. Leerdam is onderdeel van de gemeente Leerdam. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Leerdam+Leerdam

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Cees Verschut - Waddinxveen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Leerdam

De betekenis van een gegeven waterhardheid is erg subjectief. Men kan zo een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Leerdam objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Leerdam**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Leerdam

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Leerdam?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in gebieden met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Leerdam is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.