i

Waterhardheid Leerdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Leerdam. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Leerdam is een betrekkelijk kleine woonplaats met 18.150 inwoners. Leerdam maakt deel uit van de gemeente Leerdam. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Leerdam+Leerdam

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Labruyere - Leiden
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Leerdam

Men kan hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Leerdam objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Leerdam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Leerdam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Leerdam?

Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Leerdam is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.