i

Waterhardheid Leiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Leiden kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Leiden is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Leiden biedt plaats aan 119.770 inwonenden. Het hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een nogal grote woonplaats. Leiden hoort bij de gemeente Leiden. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Leiden

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "normaal" vinden. De perceptie van de vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Leiden waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Leiden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Leiden

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Leiden?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Leiden is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.