i

Waterhardheid Leiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Leiden ligt rond de 4,98 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Leiden biedt plaats aan 119.770 inwoners. Dit hoort bij de top-50 steden in Nederland en is daarmee een vrij omvangrijke woonplaats. Leiden maakt deel uit van de gemeente Leiden. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Leiden

Iemand kan hardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ervaring van een bepaalde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Leiden waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Leiden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Leiden

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Leiden?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Leiden is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.