i

Waterhardheid Leiderdorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Leiderdorp. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Leiderdorp telt 26.745 inwonenden. Dit is een relatief kleine woonplaats. Leiderdorp ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Leiderdorp.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Leiderdorp

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Leiderdorp waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Leiderdorp**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Leiderdorp

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Leiderdorp?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Leiderdorp is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.