i

Waterhardheid Leiderdorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Leiderdorp bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Leiderdorp is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Leiderdorp is een relatief kleine woonplaats met 26.745 inwoners. Leiderdorp bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Leiderdorp.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Leiderdorp

De ervaring van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en dus het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Leiderdorp waardevrij meten

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Leiderdorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Leiderdorp

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Leiderdorp?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Leiderdorp is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.