i

Waterhardheid Leidschendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Leidschendam. Dit is tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Leidschendam telt 32.455 inwonenden. Het is een gemiddeld grote woonplaats. Leidschendam bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Leidschendam

Men kan een hardheid van 4,98 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Leidschendam objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Leidschendam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Leidschendam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Leidschendam?

Iedereen ervaart zacht kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Leidschendam is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.