i

Waterhardheid Leidschendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Leidschendam heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Leidschendam is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Leidschendam telt 32.455 inwoners. Dit is een vrij grote woonplaats. Leidschendam maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Leidschendam

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de badkamer voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Leidschendam waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Leidschendam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Leidschendam

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Leidschendam?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Leidschendam is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.