i

Waterhardheid Leimuiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Leimuiden heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Leimuiden is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Leimuiden telt 4.440 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Leimuiden bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Leimuiden

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De betekenis van de vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Leimuiden waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Leimuiden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Leimuiden

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Leimuiden?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Leimuiden is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.