i

Waterhardheid Leimuiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Leimuiden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Leimuiden is een kleine woonplaats met 4.440 inwonenden. Leimuiden bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Leimuiden

De indruk van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het ontkalken van de douchewand dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Leimuiden objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Leimuiden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Leimuiden

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Leimuiden?

Iedereen ervaart kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Leimuiden is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.