i

Waterhardheid Leimuiderbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Leimuiderbrug heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Leimuiderbrug is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Leimuiderbrug ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Leimuiderbrug

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Leimuiderbrug objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Leimuiderbrug**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Leimuiderbrug

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Leimuiderbrug?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Leimuiderbrug is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.