i

Waterhardheid Leimuiderbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Leimuiderbrug. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Leimuiderbrug is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Leimuiderbrug hoort bij de gemeente Haarlemmermeer. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Leimuiderbrug

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Leimuiderbrug waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Leimuiderbrug**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Leimuiderbrug

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Leimuiderbrug?

Onthard water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine residu komt dikwijls voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Leimuiderbrug is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.