i

Waterhardheid Lekkerkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Lekkerkerk kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Lekkerkerk is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Lekkerkerk is een kleine woonplaats met 7.685 inwonenden. Lekkerkerk maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpenerwaard.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Lekkerkerk

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en het schrobben van de douche dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Lekkerkerk objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 4,98 dH in Lekkerkerk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Lekkerkerk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Lekkerkerk?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lekkerkerk is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.