i

Waterhardheid Lekkerkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Lekkerkerk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Lekkerkerk is een erg kleine woonplaats met 7.685 inwoners. Lekkerkerk maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpenerwaard.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Lekkerkerk

Iemand kan een hardheid van 4,98 dH wellicht "OK" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Lekkerkerk waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 4,98 dH in Lekkerkerk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Lekkerkerk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Lekkerkerk?

Een ieder beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lekkerkerk is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.