i

Waterhardheid Lexmond

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Lexmond. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Lexmond telt 2.665 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Lexmond bevindt zich in de gemeente Zederik. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Lexmond+Zederik

"Review beoordeling: 9 uit 10"

prive - Voorschoten
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Lexmond

De waarneming van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Lexmond objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Lexmond**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lexmond

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Lexmond?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in streken met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lexmond is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.