i

Waterhardheid Lexmond

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Lexmond minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Lexmond is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Lexmond telt 2.665 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Lexmond maakt deel uit van de gemeente Zederik. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Lexmond+Zederik

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Peter - Hoogmade
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Lexmond

De indruk van een bepaalde waterhardheid is nogal subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Lexmond objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Lexmond**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Lexmond

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Lexmond?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt meestal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lexmond is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.