i

Waterhardheid Lijnden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Lijnden kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Lijnden is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Lijnden telt 830 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Lijnden bevindt zich in de gemeente Haarlemmermeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Lijnden

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Lijnden objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Lijnden**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Lijnden

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Lijnden?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lijnden is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.