i

Waterhardheid Lijnden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Lijnden kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Lijnden is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Lijnden biedt plaats aan 830 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Lijnden hoort bij de gemeente Haarlemmermeer. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Lijnden

Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Lijnden objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Lijnden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lijnden

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Lijnden?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lijnden is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.