i

Waterhardheid Linschoten

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Linschoten kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,50 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Linschoten is een kleine woonplaats met 3.730 inwonenden. Linschoten ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Montfoort.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Linschoten

Iemand kan een waterhardheid van 7,50 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De indruk van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Linschoten waardevrij testen

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 dH in Linschoten**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Linschoten

Calculatie voor 7,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Linschoten?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Linschoten is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.