i

Waterhardheid Lisse

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het water in Lisse. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Lisse telt 22.395 inwoners. Het is een relatief kleine woonplaats. Lisse ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Lisse.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Lisse

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Lisse objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Lisse**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lisse

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Lisse?

Iedereen ervaart volledig zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lisse is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.