i

Waterhardheid Lisse

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het kraanwater in Lisse minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Lisse is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Lisse biedt plaats aan 22.395 inwonenden. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Lisse bevindt zich in de gemeente Lisse. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Lisse

De ervaring van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Lisse waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Lisse**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Lisse

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Lisse?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lisse is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.