i

Waterhardheid Lisserbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Lisserbroek. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Lisserbroek is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Lisserbroek biedt plaats aan 3.645 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Lisserbroek maakt deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Kaart van place+Lisserbroek+Haarlemmermeer

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Nico gootjes - Hoofddorp
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Lisserbroek

De perceptie van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Lisserbroek objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Lisserbroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Lisserbroek

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Lisserbroek?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lisserbroek is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.