i

Waterhardheid Lisserbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Lisserbroek kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Lisserbroek is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Lisserbroek biedt plaats aan 3.645 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Lisserbroek maakt deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Lisserbroek

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en het ontkalken van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Lisserbroek objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Lisserbroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Lisserbroek

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Lisserbroek?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lisserbroek is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.